Tegendraads of andersdraads?

Centrum voor Creatieve Wijsheid Cor Meurs 2022 bijzonder begaafd en anders bedraad

Waarom loop ik toch voortdurend vast en wil ik steeds weer iets nieuws in mijn werk? Die vraag stelde ik mezelf de afgelopen jaren steeds vaker. Als ik aan een nieuwe functie begon, was ik er na een jaar al weer op uitgekeken. Ik wilde meer en probeerde mijn functie uit te breiden (te craften) met nieuwe uitdagende taken. Gelukkig kreeg ik die kansen ook ruimschoots bij mijn toenmalige werkgever. Maar ook die nieuwe uitdagingen vervulden meestal niet lang. En de verveling sloeg weer toe. Soms zelfs zo erg, dat ik in een bore-out belandde. Steeds vaker ook begonnen bestaande systemen te wringen. Ik werd niet begrepen, maar ik begreep vooral niet waarom de dingen gingen zoals ze gingen. Omdat ik me steeds goed kon aanpassen, bleef ik in de race en succesvol. Maar het knaagde wel. Inmiddels heb ik de stap gezet om voltijds voor mezelf te beginnen in ons eigen bedrijf Centrum voor Creatieve Wijsheid. Om eerlijk te zijn benauwde de vrijheid me in het begin. Ik kon alles doen wat ik zo graag wilde. Maar ik voelde me als een hond aan de lijn, die net afgelijnd was. Gelukkig went de vrijheid snel en ga ik er nu volledig voor. Ik word alles...

Centrum voor Creatieve Wijsheid Cor Meurs 2022 bijzonder begaafd en anders bedraad

Nu achteraf zie ik dat ik me bij mijn mijn werkgever Wageningen Universteit en Research zo goed aanpaste, dat ik vervreemd raakte van mezelf. En daardoor werd ik somber, tot aan het depressieve toe. En elke keer dacht ik weer: ‘ben ik nou gek, of hoe zit dat?’. Inmiddels weet ik gelukkig beter. Ik ben niet gek. Ik ben alleen anders, anders bedraad, ik ben een multipotentialite.

Creativiteit en variatie in werk en leven zijn voor mij een noodzaak

Multi-potential-ites, het woord zegt het al, zijn veel-kunners, met een uiteenlopend potentieel. Echte generalisten, die het liefst 5 totaal verschillende projecten naast elkaar doen. Ze hebben nooit 1 ware roeping. Ze willen ‘alles’ worden. En buiten kantooruren maken ze ook nog eens serieus werk van hun hobby’s. Zo speel ik onder andere toneel. Maar niet zoals het ‘hoort’. Ik gedij namelijk niet zo onder een regisseur. Ik wil mijn eigen stukken maken of bewerken, zelf de regie hebben en toneelspel met minimaal twee andere disciplines combineren. Anders vind ik het saai. Ja, ik weet het, ik word ook regelmatig moe van mezelf. Creativiteit en variatie in werk en leven is voor anderen misschien leuk, maar voor mij is het een noodzaak. Anders (over)leef ik niet.

Controle leidt tot volgzaamheid, autonomie leidt tot betrokkenheid

Een andere belangrijke must voor mij is autonomie. Laat me, laat me, laat me mijn eigen gang maar gaan. …. Ik heb het altijd zo gedaan. En het kwam (vrijwel) altijd goed. Natuurlijk check ik en houd ik me aan de richting en blijf ik binnen de kaders. Maar zeg me niet wat ik moet doen, dat weet ik zelf wel. En dat maakt me in de ogen van anderen vaak eigenwijs. Toch hoop ik vurig dat ooit de hiërarchie en controle bij organisaties plaats maken voor zelfsturing, eigen inzicht en vertrouwen. Want zoals Daniel Pink aangeeft in zijn boek Drive – over intrinsieke motivatie – leidt controle tot volgzaamheid, maar autonomie leidt tot betrokkenheid en stimuleert de eigen verantwoordelijkheid. Het is maar wat je wilt als organisatie.

Ik verbind alles met alles en zie altijd het grotere plaatje. Ook niet iets wat me altijd in dank wordt afgenomen. Zeker niet als men op hun eigen deelgebied wil blijven om daar te scoren. Maar wat nou als alles toch met elkaar verbonden blijkt te zijn, zoals de kwantumtheorie ook aangeeft? Wat als alles en iedereen met elkaar verbonden is door middel van een kwantumveld waarin alle informatie van alle tijden is opgeslagen: verleden, heden en toekomst. Dan kom je toch maar mooi bedrogen uit op je eigen deelgebied. Waar ik zaken vaak mis zie gaan in organisaties is bij gebrek aan verbinding. Dan blijf ik toch liever het grotere plaatje zien. Misschien noem je me tegen-draads, ik noem me zelf anders-draads.

Met gelijkgestemden gaat alles sneller, met 'anderen' kom je verder

En toch – of eigenlijk juist daarom – zijn wij als anders bedrade multipotentialites van grote waarde voor organisaties. Wij zijn de creatieve vooroplopers, die ingezet kunnen worden in de broodnodige innovaties. Wij leveren vernieuwingen en oplossingen voor problemen op een ander level dan dat ze veroorzaakt zijn. Wij creëren ‘out of the box’ of beter ‘without the box’. Wij signaleren als eerste knelpunten en gebreken, zoals kanariepietjes in een kolenmijn. En geven gelijk ook de oplossingen. Wij zijn anders, maar dat is alleen maar een voordeel. Met gelijkgestemden gaat alles misschien sneller, maar met ‘anderen’ kom je verder.

Eendaagse: Ont-wikkeling vanuit Creatieve Wijsheid voor multi-talenten en andere anderen

Voel jij je ook lang niet altijd thuis in het systeem waarin je moet werken en leven. En heb je variatie en creativiteit nodig om het vol te houden? Wil jij dat de dingen die je doet zin hebben en wil je steeds weer opnieuw jouw bijdrage leveren aan vernieuwing in je omgeving? Dan is deze eendaagse workshop op vr 18 februari 2022 wellicht iets voor jou. Ontwikkeling vanuit Creatieve Wijsheid voor multi-talenten en andere anderen. Met als centrale vraag: hoe kun je je vanuit Creatieve Wijsheid ontwikkelen in je werk en je leven, als je je anders voelt en niet (echt) past in bestaande systemen. Wegens succes herhaald.

Deelnemers zeiden over de eendaagse: De training heeft me krachtiger gemaakt, ik zie mogelijkheden in plaats van obstakels, ik kan dingen accepteren en loslaten. Zaken die ik wel wilde en geprobeerd had, maar wat me tot nu toe niet gelukt was…. Het systemisch werken met vloerankers en de persoonlijke begeleiding van de trainers zijn top.

Centrum voor Creatieve Wijsheid Over Cor Meurs Trainingen

Cor Meurs is (enter)trainer-coach-adviseur-creator bij en medeoprichter van het Centrum voor Creatieve Wijsheid. Daar geeft hij samen met zijn partner Etienne Verlaat coaching, trainingen, adviezen en lezingen vanuit het nieuwe, vanuit creatieve wijsheid.