Werkgeluk

Creatieve Wijsheid Etienne Verlaat Werkgeluk Blog

Geluk is het tweede principe van het Wiel van Creatieve Wijsheid. Maar wat is werkgeluk?

Werkgeluk wel of niet?

Een paar maanden geleden heb ik mijn vaste aanstelling als financieel adviseur bij een kleinere gemeente opgezegd. Ik merkte namelijk dat er bij mij sprake was van minder werkgeluk. Het was voor mij een teken om mijn baan op te zeggen, want ik weet dat als ik met minder plezier naar mijn werk ga, ik ook minder goede kwaliteit lever. En dat is voor beide partijen niet goed. Ik heb bij deze gemeente bijna tweeëneenhalfjaar gewerkt en dat is voor mijn doen best lang. De stap om mijn baan op te zeggen, en weer verder te gaan als ZZP-er, was niet zo groot, omdat er relatief veel vraag is naar mensen met mijn kennis en ervaring.

Solliciteren

Het betekende wel dat ik opnieuw moest solliciteren op tijdelijke opdrachten. En dat is natuurlijk altijd toch weer spannend. Wat wil je wel en niet qua beleidsterreinen? Fysiek domein, bedrijfsvoering of sociaal domein? Welke afstand is nog acceptabel? Hoeveel wil je werken? Hoe ziet werkgeluk er concreet voor mij uit?

Gesprekken

Ik bedacht dat ik graag werkzaam wil zijn bij het sociaal domein, omdat het daar om mensen gaat. Vervolgens heb ik een aantal intermediaire bureaus laten weten dat ik binnenkort weer beschikbaar ben voor een nieuwe opdracht.

Bij mijn eerste gesprek ben ik het niet geworden. Ik ben best open geweest, ook over mijn midlife. De vraag is of ik dat had moeten doen? Blijkbaar was er geen klik. Maar het tweede gesprek was wel raak. En daar ben ik superblij mee. Aanstaande maandag start ik bij een grote gemeente op het gebied van het sociaal domein.

Kiezen en werkgeluk

In dit tweede gesprek mocht ik aangeven op welk gebied binnen het sociaal domein ik het liefste zou willen werken (terwijl ik dacht dat ik me bezig mocht gaan houden met begraafplaatsen en campings.) Ik kon kiezen tussen onderwijs, jeugd en zorg. Ik koos intuïtief voor jeugd, want dat leek me op de een of ander manier gewoon heel erg leuk. En wat schets mijn verbazing: ik ga ook daadwerkelijk aan de slag met de financiën van de jeugdzorg!

Ik ben nog niet begonnen maar ik ben vooralsnog superblij. En dat is voor mij werkgeluk.